Artık hepimiz biliyoruz ki kilo vermenin en sağlıklı yolu, düzenli egzersiz yaparken aynı zamanda dengeli ve besleyici bir diyete bağlı kalmaktır. Bununla birlikte, bazen sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir yaşam tarzı sürdürseniz bile, zayıflamak yine de mümkün olmayabilir. Bu durumun sebebi bir kilo kaybı platosu olabileceği gibi, bazen farkında olmadan yapılan yanlış bir şeyler veya altta yatan bir hastalık da olabilir. Bu hastalıklardan herhangi birine sahipseniz teşhis ve tedavi ile veya hayat tarzınızdaki ufak değişikliklerle bu seyri değiştirebilirsiniz.
Kilo Verememenin Sebepleri
- Hipotiroid
Tiroid bezi aktivitesinin azalması, dolayısıyla hormon üretiminin yetersizliğidir. Bunun sonucu olarak yetişkinlerde bazal metabolizma hızı %40 oranında azalır ve kiloda artış yaşanır.
- Polikistik Over Sendromu (PCOS)
Üreme çağındaki kadınları etkileyen ve yumurtalıklarla ilgili hormon dengesinin bozulduğu bir durumdur. Zayıflamayı engellediği gibi fazla kilolu kadınlarda da görülme sıklığı artar.
- İnsülin direnci
Glikoz toleransının bozulması, insülin düzeyinin kanda artması olarak tanımlanır. İnsülin hormonunun fazla salgılanması, vücudun yağ depolama düzeyini arttırır (özellikle karın bölgesinde) ve kilo artışı sağlar. İnsülin direnciniz varsa zayıflamanız güçleşir.
- Kronik stres ve depresyon
Stres, vücuttaki birçok süreci etkileyen kortizol olarak bilinen bir hormonun salınımını tetikler. Kronik stres ile yaşıyorsanız; sonuç genellikle yüksek, uzun süreli kortizol seviyeleridir ve bu da bağışıklık sistemi baskılanması, yüksek kan basıncı ve karın yağında artış gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik stres ve depresyon da sıklıkla duygusal yemeye yol açar ve bu da kilo alımına neden olur.
- Uyku
Yetersiz ve kalitesiz uyku kilo düzeyini olumsuz etkiler. Fizyolojik dinlenme için uyku şarttır. Ayrıca yapılan araştırmalar uykuda geçmesi gereken zamanı uyanık geçirmenin abur cubur tüketimini arttırdığını göstermiştir.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmadan spor yapmak
“Nasılsa spor yapıyorum” diyerek, tüketilen yiyecekleri sağlıksız seçmek ve porsiyonlara dikkat etmemek de zayıflamayı olumsuz etkiler. Spor yapmanın istenilen her şeyi yemeye hak kazandırması gibi yanlış bir inanışın yağ kaybını engelleyeceği gibi kaslarla ilgili kayıplar da ortaya çıkardığı biliniyor.
- “Sağlıklı gıdaları istediğim kadar yiyebilirim” düşüncesi
Bir gıdanın çok sağlıklı olması, fazla yenildiğinde tolere edilebileceği anlamına gelmez. Yediğiniz şey çok sağlıklı veya kalorisi çok düşük bir yiyecek bile olsa porsiyon kontrolüne dikkat etmek gereklidir.
Yazı için danışılan kaynakların linlerine buradan ulaşabilirsiniz :