Miyopi, Hipermetropi, Astigmatizma Nedir?
Gözlerimiz küre şeklinde duyu organlarımızdır. Bir yanı dış dünyaya açılan pencere gibi düşünülebilir. Dört yanından kaslarla çevrili kürecikler arkadan da göz siniri ile beyne bağlanır. Pencereden yani dış dünyadan gelen görüntüler önce göz küresinin arkasında odaklanır. Sonrasında da optik sinir aracılığıyla beyne ileti sağlanır.
Bazı durumlarda göz küresinin arkasında ışınların odaklandığı yerde sapmalar oluşur. Bu sapmalar ışınlar odak noktasının önüne düşerse miyopi, arkasına düşerse hipermetropi, farklı alanlara düşerse astigmatizma olarak adlandırılır.
Kırılma Kusuru Düzeltilmemiş Olan Kişiler Nasıl Görür?
Örneğin miyoplarda miyopi arttıkça görüntü bulanıklaşır;
Hipermetroplar nasıl görür? Öncelikle belirtmek gerekir ki elindeki dökümanı uzaklaştırarak okumaya çalışan kişi yüksek olasılıkla hipermetroptur.
Hipermetroplarda görüş; uzakta sıkıntı olmazken, yakın gitgide bulanıklaşır.
Bir de astigmatlara bakalım. Astigmat aslında odak noktasının birden fazla olmasıyla karakterizedir. Gelen ışınların makulada (retina odak noktası) toplanan kısmı görsel keskinliği sağlarken, diğer yerlere düşen ışınlar bulanıklığa, total görüşte de bozulmaya, kaymaya yol açar.
Mona Lisa’yı böyle görmek istemezsiniz, değil mi?
Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi konusuna gelirsek ilk ve en yaygın kullanılan yöntemimiz gözlük ve kontakt lensle düzeltme sağlamak. Miyoplarda ıraksak ya da konkav, hipermetroplarda yakınsak ya da konveks, astigmatlarda da silindirik mercekler gereken düzeltmeyi sağlar.
Cerrahi yöntemler sürekli gelişen, değişen bir süreçte. Korneada düzeltme sağlayan yöntemler LASİK , PRK gibi, ya da göz içi merceğinin değişimi ile düzeltme yaptığımız operasyonlar mevcut.
Tüm düzeltme yöntemlerinde altın kural kişiye en iyi konfor alanı sağlayacak yöntemi uygulamak olmalı. Kişinin mesleği, yaşam tarzı, ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurularak en uygun çözüm yolunun sunulması gerekir.
Göz Hastalıkları Birimi mizden randevu almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.