İshal için, gün içerisinde normalden daha çok sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketi tanımını yapabiliriz. Genellikle kısa ömürlüdür, birkaç gün devam eder ve kaybolur. Akut yani geçici veya kronik yani uzun süreli ya da kalıcı olabilir. Virüslere bağlı mide bağırsak enfeksiyonlarını çok gördüğümüz yaz günlerinde birkaç püf noktasını hatırlayalım.
İshali 3 çeşitte ele alırsak:
- Kusma olmadan hafif seyreden: Genellikle birkaç gün içinde kendi kendine geçer.
- Kusma ile hafif seyreden (orta derecede şiddetli ishal): İshal olan ve kusan çocukların, normal diyetlerini bırakıp, elektrolit solüsyonlarını genellikle kusma durana kadar 1-2 gün boyunca küçük miktarlarda evde kullanmaları gerekebilir. Kusma azaldığında, yavaş yavaş çocuğun normal diyetine istedikleri kadar az ya da çok dönülmelidir. Bazı çocuklar inek sütünü tolere edemeyebilirler. Emzirme devam etmelidir.
- Şiddetli seyreden: Şiddetli ishal için her 1 ila 2 saatte bir veya daha sık sulu dışkılaması, uzun süreli ve çok sayıda kusması olanların kaybettikleri sıvıyı yerine koymak çin kısa bir süre yemeyi bırakmaları gerekebilir. Acil serviste damar yoluyla (IV) uygun miktarda tuz ve şeker içeren sıvı verilmesi gerekebilir.
Evde kendi elektrolit solüsyonlarınızı hazırlamayın. Elektrolit solüsyonları, kaybedilen su ve tuzların yerini almak üzere tasarlanmış özel sıvılardır. Yalnızca ticari olarak satılan sıvıları doktor önerisi ile kullanın.
İshalli Çocukta Yemeyi Kısıtlamalı Mıyız?
Oruç, tedavi için uygun değildir. Bazı çocuklar kusuyorlarsa katı gıda alımını azaltmaktan fayda görebilirler.
Diyet Yardımcı Olur Mu?
Bir zamanlar ishalden kurtulmak için önerilen muz, pirinç, elma püresi, tost diyeti artık yararlı olarak görülmemektedir. Diyet yiyecekleri; lif, protein ve yağ bakımından düşük olduğundan, çocuğun mide bağırsak sisteminin iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli beslenmeden yoksundur. Belirtilerin de daha uzun sürede yok olduğu düşünülmektedir. İdeal olarak, çocuklar hastalandıktan sonraki 24 saat içinde yaşlarına uygun normal, dengeli bir diyete devam edebilirler. Bu diyet meyve, sebze, et, yoğurt ve kompleks karbonhidratların bir karışımını içermelidir.
Diğer Öneriler Nelerdir?
- Meyve suyu veya şekerli içecekler tavsiye edilmemektedir.
- Antidiyareikler kullanılmamalıdır. (özellikle 2 yaş altında)
- Probiyotik ürünler tüketilmelidir.
Konu ile ilgili farklı kaynaklardan bilgi almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Diğer yazılarımız için BURAYA tıklayabilirsiniz.