Bebek beslenmesinin normal standartı emzirme ve anne sütüdür. İnsan yavrusu için en iyi süt üreten fabrika kendi annesinin memesidir. Bebeklerin büyüme ve gelişmesi için eşsiz bir kaynaktır. Kısa ve uzun dönem tıbbi ve nörogelişimsel (beyin ve sinir gelişimi) yararlarının yanında emzirme, halk sağlığının konusudur ve sadece yaşam tarzı seçeneği olmamalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Yardım Fonu (UNICEF) önerisi ile bebek beslenmesi; ilk 6 ay sadece anne sütü ile, sonrasında tamamlayıcı beslenme ile birlikte emzirme şeklinde en az 2 yaş ve daha uzun süre devam etmelidir.
Bebek doğar doğmaz ilk bir saat içinde ten tene temasla annenin bebeğini emzirmeye başlaması sağlanmalı, 24 saat içinde 8-12 beslenme yapılmalıdır.
Anne sütünün yeterliliği bebeğin standart büyüme eğrileri ile büyüme ve gelişme takibi yapılarak doktorunuzca değerlendirilmelidir.
Anne Sütünün Özellikleri Nelerdir?
- Sütün miktarı ve içeriği bebeğin yaşına ve durumuna göre değişim gösterir. Anne sütü; karbonhidrat (şeker), protein, yağ, vitamin, mineral ve eser elementler vb. bakımından mükemmel bir besindir.
- Kolostrum (ilk süt) doğumdan sonraki ilk 4-5 günde gelen sarı, kıvamlı süttür ve içerdiği proteinler bebeği hastalıklara karşı korur ve bağırsak duvar direncini arttırır. Kolostrumdan sonra 15. güne kadar devam eden süt geçiş sütüdür. 15 günden sonra tüm emzirme süresince devam eden süt olgun süttür.
- Emzirmenin başında karbonhidrat bakımından zengin ön süt gelirken, emzirmenin sonunda yağ bakımından zengin son süt gelir.
- Emmenin başında yağ içeriği az, emmenin sonunda yağ içeriği fazla olduğundan bebeğin son sütü alıp doygunluk hissi oluşması için anne memesini yaklaşık 10-15 dakika emmesi gerekmektedir.
- Anne sütü ile beslenmek, alınması gereken yağ asitlerini inek sütüne göre daha yüksek oranda içerir. Kolesterol içeriğinin fazla olması bebeğin enzim sistemi için önemlidir.
- Anne sütünün sindirimi içeriğindeki proteinlerin yapısı ve oranı nedeniyle inek sütüne göre daha kolaydır. Anne sütündeki enzimler de sindirimi kolaylaştırır.
- Anne sütü içeriğindeki protein ve mineral oranı nedeniyle inek sütüne kıyasla böbrekleri daha az yorar.
- Anne sütünde çoğu vitamin bulunur, özellikle A ve C vitaminleri inek sütüne kıyasla yüksek oranda bulunur.
- Anne sütündeki enzimler, hormonlar, bağışıklık sistemi hücreleri, laktoz (süt şekeri), prebiyotik ve probiyotikler bebeği hastalıklardan korur.
- Laktozun aynı zamanda beyin fonksiyonları ve bağırsaklardan kalsiyum (kemik gelişimini sağlar) emilimi üzerine olumlu etkileri vardır.
- Anne sütünde büyüme ve gelişmede önemli olan demir ve çinkonun bağırsaklarından emilerek bebeğe geçişi yüksek orandadır.
Emzirme ve Anne Sütü Hastalıklardan Korur Mu?
Emzirilen bebekler şu durumlar için düşük riske sahiptir;
- Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, bronşit, bronşiolit, zatürre)
- Orta kulak iltihabı
- Mide-bağırsak enfeksiyonları (ishal-kusma), çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları
- Ani bebek ölüm sendromu ve bebek ölümleri
- Allerjik hastalıklar (astım, egzema, gıda alerjileri)
- Obezite (özellikle emerek anne sütü alma)
- Çocukluk çağı ve erişkin diyabeti
- Çoukluk çağı lösemi ve lenfomaları
- Dişlere ait problemler (uygun olmayan yerleşim)
- Zamanında ve zamanından önce (prematüre) doğan bebeklerde kötü nörogelişimsel tabloyu (zihinsel, motor ve davranışsal gelişim üzerine olumlu etkileri vardır, özellikle zekayı arttırır) düzeltmede
- Prematürelerde, yenidoğan yoğun bakım enfeksiyonları (sepsis, nekrotizan enterokolit-NEC) ve ölümleri, taburculuk sonrası hastane başvuruları, retinopati-ROP (ciddi göz patolojisi), uzun dönemde metabolik sendrom ile yüksek tansiyon ve kolesterol düzeyi
Emziren Anneler Şu Durumlar için Düşük Riske Sahiptir;
- Doğum sonrası kan kaybı (anne rahmi normal yapısına hızla döner)
- Aşırı doğurganlık (anneden süt salgılandıkça doğal bir doğum kontrolü oluşur)
- Gebelik sonrası depresyonu
- Gebelik sonrası kilo verememe
- Erişkin diyabeti
- Kalp-damar hastalıkları (yüksek tansiyon ve kolesterol düzeyi)
- Kemik erimesi, kalça kırığı, eklem romatizması
- Meme ve yumurtalık kanseri
- Emziren annenin hastalıklardan korunarak yaşamı daha kolay hale gelir, günlük hayatında ve çalışma yaşamında verimliliği artar ve zamanı kendine kalır.
- Emzirme ile anne-bebek ilişkisi ve bağı güçlenir, bebek sakinleşir, annenin kendine güvenmesi, bebeği benimsemesi ve bebeğin sağlıklı bir kişiliğe kavuşması sağlanır
- Emzirme seanslarının düzenli ilerlemesi anne vücudunun demir eksikliğini de ortadan kaldırır.
Emzirerek anne sütü verme hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine yarar sağlar. Sağlık harcamaları azalır. Çevre ve doğayı korur, doğada artık olabilecek plastik maddelere daha az yönelinir.
Bebek ne kadar sık emerse o kadar çok anne sütü, o kadar az hastalık olacaktır.
Daha detaylı bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.