Görüntüleme teknikleri yardımıyla hastalıkların teşhisini ve tedavisini sağlayan Radyoloji bölümümüzde çeşitli yöntemlerle görüntüleme yapılabilmektedir.
Radyoloji Kliniğinde Kullanılan Cihazlar
Ultrason (US) ve Doppler
Ultrason için X ışını değil, ses dalgaları kullanılır. Cihazın gezici kısmından (prob) insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek frekanslı ses dalgaları çıkar. Bu dalgalar vücudun içinde değişik yoğunluktaki ortamlardan geçerken geri yansır. Bu geri yansımalar prob ismi verilen kısım tarafından toplanır. Cihazın bilgisayarına gönderilerek görüntü elde edilir. Kolay ve zararsız olması sebebiyle iç organların görüntülenmesinde ve hastalıkların tanınmasında sıklıkla kullanılır.
Dijital Röntgen
Film, kaset, hafıza kaseti ve okuyucu ünite kullanılmaksızın, hastanın röntgen görüntüsü, doğrudan bilgisayar ekranında; X-Işınının uygulanmasını takiben 2 saniyede elde edilebilmektedir.
Dijital röntgene; akciğer grafisi, kemik ve eklem grafileri, vertabra grafileri, eksremite grafileri, kafa grafileri ve parazanal sinüs grafileri için başvurulabilir.
Mamografi
Meme kanserinin erken teşhis edilmesinde en iyi ve önemli tekniktir. Meme kitlelerini henüz belirgin hale gelmeden teşhis edip gösterebilir. Mamografi, radyoloji teknisyeni tarafından, memeye uygun pozisyon verilerek ve x-ışınları (radyasyon) kullanılarak, yukarıdan aşağıya-içten dışa doğru filmlerinin çekilmesi yöntemidir.
Mamografi Çekilmesi Gereken Durumlar
- Kendiliğinden oluşan kanlı meme başı akıntısı
- Meme başında veya meme cildinde kendiliğinden oluşan çekinti
- Meme cildinde portakal kabuğu görünümü
Özellikle 40 yaşını aşmış kadınların bir şikayetleri olmasa bile yılda bir düzenli olarak mamografi çektirmeleri önerilir.