Endoskopi içi boş olan organların gözle ya da direkt görüş sağlayan araçlarla incelenmesi işlemidir. Endoskopi genel bir adlandırmadır. İncelenen organa göre ismi değişmektedir ve sindirim sisteminin farklı kesimlerini hedefleyerek yapılmaktadır. Bununla birlikte toplumda endoskopi dendiğinde genellikle yemek borusu-mide-oniki parmak bağırsağını görmek üzere yapılan Gastroskopi kastedilmektedir.
Gastroskopi, yemek borusu-mide-oniki parmak bağırsağının incelenmesidir. Bazıları bu tetkiki Üst GİS (üst gastrointestinal sistem) Endoskopisi olarak da tanımlarlar. Gastroskopi de endoskop yada gastroskop denilen, ucunda kamerası olan, ışıklı ve esnek cihazla, ağızdan, oniki parmak barsağı (duodenum) olarak bilinen kısma kadar ilerlenmektedir.
Kolonoskopi kalın bağırsaklar için yapılan endoskopidir. Kolonoskopide anüsten, esnek ve gastroskopa göre daha uzun olan endoskopla girilir ve yaklaşık 70-120cm kadar bir mesafe gözlenerek kalın bağırsaklarla ilgili hastalıklar araştırılır. Şayet anüsten girildiğinde endoskopik inceleme kalın bağırsakların son 30-50cm’lik bölümüne yapılırsa buna da flexible rektosigmoidoskopi denmektedir.
Endoskopik tetkikler için incelenecek organın temizliğinin yapılmış olması çok önemlidir. Gastroskopi için 8 saatlik açlık yeterli olur. Kolonoskopi için ise birkaç günlük bir hazırlık gerekmektedir. Kalın bağırsakların tamamıyla boşalmış ve temiz olması gerekir. Bunun için özel bir program uygulanır ve birtakım ilaçlar kullanılır. Randevu alırken size bu hazırlık için bilgi verilecektir.