Covid-19 ve varyantlarıyla oluşan pandemi, memleketimizde ve dünyada tüm hızıyla devam etmektedir. Bazı ülkeler pandeminin yaptığı hasarı ve hastalığı azaltabildiyse de 2 seneye yakın süredir eredikasyon sağlanamamıştır. Nedenlerine gelince tüm topluma aşının uygulanamaması, bireylerin koruma önlemlerine gerektiği gibi uymamaları, hastalığı hafife almaları, aşıya karşıt olanlar vb. Oysa ki bir pandeminin eredikasyonu, konunun ciddiye alınması, halkın önlemlere uyması ile mümkündür. Covid-19 hastağına yakalanan kişilerde birçok organ tutulumu (akciğer, böbrek, bağırsak, deri, beyin, karaciğer vb.) oluşur. Aylar hatta yıllarca sürebilir (Postcovid Sendromu-Uzamış Postcovid Hastalığı). Ülkemizde Covid-19 nedeniyle hastalığa yakalananlar dışında günlük exL. sayısı yaklaşık 200 civarındadır. Bu acı gerçek karşısında kişilerin, toplumun ve devlet otoritesinin bu konudaki görevlerini hiçbir taviz vermeden bilimsel gerçekler ışığı altında yerine getirme zorunluluğu olmalıdır. Ülkemizde 2. aşı yapılma oranı %40 civarındadır. Toplumun %67’den fazlasının öngörülen sayıda aşılanmasının toplum bağışıklığında önemli olduğu gerçeği gözardı edilemez. Sağlık bakanlığımızın bu uygulamanın yapılmasının gayreti içinde olduğunu hepimiz bilmekteyiz.
Hava Durumunun Covid-19 ile Bağlantısı
2021’in Kasım aylarındayız. Havaların soğuması ve ısı değişiklikleri nedeniyle birçok insanda üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) semptomlarıyla seyreden enfeksiyonlar gelişti. Üstelik bu semptomlara eklem ağrısı, adele ağrısı, hafif ateş eklenmesiyle; değil hasta olan kişilerde, hekimler bile gördüğü hastaya spontane Covid-19 tanısı koymaya başladı. PCR tanı yöntemleri dışında kesin tanı testi olmaması nedeniyle tüm gelenlere PCR testi yapılıyor. Sonuç olarak hepimiz mesleğin gerekliliklerini yerine getirememe sıkıntısı içindeyiz. Tanıda, telaşa kapılmadan bu hastalıklar düşünülmeli, tedavi edilmelidir.
Immünoloji biliminin bazı temel bilgileri ışığında; kişide bir enfeksiyon hastalığı oluşmuş ise aynı anda ikinci enfeksiyon etkeni, birkaç enfeksiyon hastalığı hariç (Hepatit B ve Hepatit D süper enfeksiyonu vb.) hastalık yapamaz. Biz buna preminasyon bağışıklığı diyoruz. Kabaca anlatmak istersek aslan avını parçaladığı, yediği esnada başka cins hayvanları avının yanına yaklaştırmaz! Yukarıda konu edilen ÜSYE hastalıklarından birine yakalanan kişi nekahat (iyileşme) dönemine girdiğinde immün sistem zayıflamıştır. Her türlü enfeksiyon etkenine ve enfeksiyona açıktır. Başka bir mikroorganizma ile hasta olabilir.
Sonuç olarak dünyada Covid-19 bulaşları ve hastalığı hala yok olmamıştır. Pandemi bütün ciddiyetiyle devam etmektedir. Toplumdaki koruyucu önlemlerin gevşetilmesi hastalığın yayılmasını sürdürmektedir. AŞI + MASKE + SOSYAL MESAFE + EL HİJYENİ + KALABALIK TOPLANTILARDAN KAÇINILMASI gibi önlemler hala uyulması zorunlu önlemlerdir. Sevgi ve sağlık dileklerimle.
Hekk. Başkanı Dr. Engin SEBER
Covid-19 ile ilgili daha fazla yazı için BURAYA , BURAYA ve BURAYA tıklayabilirsiniz.