Ülkemizde de sık olarak görülen bahar alerjisi, bahar ve yaz mevimleriyle birlikte çiçeklerin açması ve polenlerle birlikte yaygın hale gelir. Bu elerjiden korunmak için ilaç kullanımıyle birlikte bireysel olarak alınabilecek önlemler vardır. Bunların başında gün içerisinde özellikle öğlen saatlerinde güneşe çıkılmamalı, dışarı çıkıldığında da koruyucu ekipman (gözlük, şapka) kullanılmalıdır.
Kişi alerjik bir bünyeye sahipse, vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına sebep olur. Bu polenler, gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişlemesi ve dokuların şişmesine yol açar. Alerji durumunda gözler alerjiye karşı histamin isimli maddeyi üretir, göz zarı kaşıntılı, şiş ve kırmızı bir hal alır. Bahar alerjisine halk arasında ”saman nezlesi” de denir.
Çok yaygın görülen bir hastalık olan alerji, genel olarak genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Alerji bazen vücudun belli bir yerinde olabileceği gibi bazen tüm vücutta görülebilir. Gözde olursa alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında olursa alerjik rinit (saman nezlesi), akciğerlerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatit denir. Alerjik rinit ile ilgili yazımızı BURAYA tıklayarak, egzama ile ilgili yazımızı ise BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bahar Alerjisi Neden Olur?
Alerjik yatkınlığı olan insanların immün sistemleri bazı maddelere karşı aşırı duyarlıdır. Kişiler bu uyarıcılarla karşılaştığında immün sistem kontrolden çıkar ve ciltte kaşıntı ve kızarıklık, gözlerde şişme ve yaşarma, burun akıntısı, hapşurma gibi şikayetler ortaya çıkar. Alerjiye sebep olan maddeye alerjen denir. En sık karşılaşılan alerjenler; polen, bitkiler ve meyveler, küf, hayvan tüyü, ev tozu/akarı, ilaçlar ve gıdalardır. Bahar alerjisinin ortaya çıkma sebebi genellikle ağaçlar ve çimenlerden yayılan polenlerdir. Polenler hava yoluyla burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikirler. Daha sonra alerjik reaksiyonlar ve buna bağlı sonuçlar ortaya çıkar.
Belirtileri Nelerdir?
Bahar alerjisinin birçok belirtisi olabilir. Bunlar arasında;
- Burun tıkanıklığı veya akıntısı
- Hapşırma nöbetleri
- Burun, geniz ve gözlerde kaşıntı (aynı zamanda konjuktivit)
- Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı
- Gözaltlarının şişmesi ve morumsu bir renk alması
- Koku ve tat duyularında azalma
- Yorgunluk
- Uyku problemi
- Damakta ve gırtlakta kaşıntı görülebilir.
Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
- Alerjiye neyin sebep olduğu biliniyorsa tedavi ve korunma için en önemli şey bu alerjenden uzak durmaktır. Yardımcı tedaviler ve uygun ilaçların kullanımı ile rahatsızlık en aza indirilir. Kortizonlu göz damlaları ve antihistaminik ilaçlar göz alerjisinin giderilmesinde etkilidir ancak bunların doktor kontrolünde alınması gereklidir.
- Bahar aylarında spor için kapalı alanları tercih edin. Siperli şapka kullanın, göz nezleniz varsa güneş gözlüğü kullanmak faydalı olabilir.
- Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin. Saçlar tozu ve poleni tutarlar, bu sebeple eve döner dönmez duş almak faydalı olacaktır. Sokak kıyafetleriyle aynı ortamda uyumak, hapşırmaya ve uykusuz kalmaya neden olabilir.
- Çimlerin biçildiği ortamlardan uzak durun ve çiçekli ortamlarda yerde uzanmayın. Polenlerin yaygın olduğu mevsimlerde uygun bir maske kullanabilirsiniz.
- Araba ile seyahat ederken cam açmak yerine klima kullanmak faydalı olacaktır. Araçtaki klimaların polen filtrelerinin kontrolünün yapılması da önemlidir. Çok şiddetli bulgularınız varsa evinizde de polen filtresi kullanmak faydalı olacaktır.
- Ev içerisinde bitki veya polen salınımı yapacak çiçek yetiştirmek rahatsızlığınızı arttıracaktır.
- Bahar alerjiniz kronikleşip hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde ise ve kullandığınız alerji ilaçları yetersiz kalıyorsa mutlaka bir alerji uzmanına başvurmak gerekir. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlarınızı düzenli kullanın. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin.
Daha farklı kaynaklardan bilgi almak için BURAYA tıklayabilirsiniz.