Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri farkındalık ayı, insanları bu kanser için test yaptırma ve önleme konusuna dikkat çekmek için belirlenmiştir. Bu kanser türü, rahmin vajinaya bağlanan alt kısmı olan rahim ağzını etkiler. Oldukça önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kanserdir, ancak ne yazık ki dünya çapında hala birçok kadında görülmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Oluşur?
Rahim ağzı kanserine, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan belirli insan papilloma virüsü (HPV) türleri neden olur. HPV’ye karşı koruma sağlayabilen ve kanser riskini azaltabilen aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. Ancak 9 yaşından itibaren ve 26 yaşına kadar da yapılabilir. Aşıyı cinsel olarak aktif hale gelmeden önce yaptırmak önemlidir. Çünkü en etkili olduğu zaman, HPV’ye maruz kalmadan önce bu yaşlardır. Bu kanserin meydana gelmesi için sigara içmek, birden fazla cinsel partnere sahip olmak ve zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak gibi çeşitli risk faktörleri vardır. Cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmak, HPV kapma ve kanserin gelişme riskini azaltabilir. HIV, AIDS gibi bir hastalığa sahip veya bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar alan kadınlar da rahim ağzı kanseri için yüksek risk altında olabilir.
Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Kanserin erken tedavi edilebilir olduğu evrelerinde tespit edebilen tarama testleri de vardır. En yaygın tarama testi, Pap smear olarak da adlandırılan Pap testidir. Pap testi sırasında hücreler serviksten toplanır ve incelenmek üzere bir laboratuvara gönderilir. 21 ila 65 yaşları arasındaki kadınların her 3 ila 5 yılda bir Pap testi yaptırması önerilir. 65 yaş üstü histerektomi (rahmin alınması) geçirmiş kadınların, geçmişte normal test sonuçları varsa Pap testi yaptırmaları gerekmeyebilir.
Kadınların olağandışı değişiklik veya semptomlara karşı vücutlarını düzenli olarak kontrol etmeleri önemlidir. Rahim ağzı kanseri belirtileri; vajinadan anormal kanama veya akıntı, seks sırasında ağrı ve pelvik ağrı içerebilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede bir jinekoloji uzmanına görünmeniz önemlidir.
Rahim ağzı kanseri erken evrelerinde farkedilirse genellikle kolayca tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapiyi içerebilir. Tedavi tipi, kanserin evresine ve hastanın genel sağlığına bağlıdır.
Sonuç olarak ocak ayı, insanları rahim ağzı kanseri için test yaptırmanın ve kanseri önlemenin önemi konusunda farkındalık yaratma ve bilgilendirme zamanıdır. HPV aşısı ve düzenli Pap testleri yaptırmak kanserin gelişme riskini büyük ölçüde azaltabilir. Rahim ağzı kanserinin risk faktörlerinin ve semptomlarının farkında olmanız ve herhangi bir endişeniz varsa bir sağlık uzmanına görünmeniz de önemlidir. Bu adımları atarak rahim ağzı kanserinin artık kadın sağlığı için bir tehdit olmaması için çalışabiliriz.
Sağlık ile ilgili diğer blog yazılarımıza BURAYA tıklayarak erişebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.