Covid-19 yaklaşık iki yıldan beri bütün toplumumuzu ve dünyadaki toplumları oldukça hasta etti. Hasta olanların bir çoğunda kalıcı hasar bıraktı. Bu hasarlar içerisinde en hafifinden unutkanlık, uzamış akciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları devam etmektedir. Covid-19 hastalığı hala toplumları bırakmadı, varyantları ile varlığını sürdürmekte. Bunun yanında bu sonbahardan itibaren ve bulunduğumuz aylarda pandemiye alışmış toplumu bezdiren, bilinen virüs ve bakteriyel hastalıklar sıkça görülmeye başlandı. En önemlileri influenza A/B (mevsimsel grip), RSV( Respiratuvar Sinsisyal Virüs) ve bunun yanında 200’den fazla Rhinovirüsler, ek olarak bakteriyel etkenlerden A grubu Beta Hemolitik Streptokoklar ve diğerleri üst solunum yollarında benzer enfeksiyonlar meydana getirmektedir. Bu etkenler içerisinde influenza A/B ve RSV ağır hastalık ve pandemiler yaparak ölümlere neden olabilmektedir.
Covid-19 ve Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı virüsleri hariç diğer virüs enfeksiyonlarında ortak semptomlar ateş, vücut kırıklığı, halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı ile kendini göstermekte. Bu üçlü, dörtlü enfeksiyon epidemisi içersinde hangi etkenle hastalığa yakalandığınızı bilmeniz çok zor. Ancak hekim muayenesi ve hekimin kullandığı ayırıcı testlerle hastalık tanısı konulabilmekte. Bu kadar karmaşa içerisinde toplumların ve kişilerin hastalanması bedensel yıkım ile birlikte kronik hastalıklar, ölümler, ekonomik, sosyal, psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu gibi enfeksiyon hastalıklarında hastalığa yakalanmamanın en önemli yolu enfeksiyondan korunabilme önlemlerinin alınması ve kişinin bu bilinci taşıması ile mümkündür. Koruyucu önlemler denince akla ilk gelen; varsa o hastalıkla ilgili aşıların uygulanması bunun yanında toplum içinde hastalık ve hastalardan uzak durma enfeksiyon zincirinin kırılmasını sağlayacak ve toplumlarda yayılamayacaktır. Okulda çocuğu olanların, kalabalık alanlarda birbirleri ile sık temas ederek çalışanların, toplu taşımacılığı kullananların, toplumsal etkinliklere sık katılanların, hastanede çalışlanların evlerinde yukarıdaki hastalıklardan biriyle enfekte olmuş hastaları muhakkak göreceksiniz. Bu durumlar hastalığın toplumlarda devamını getirecektir.
Tüm bunları engellemek için yapılacak işler Covid-19 pandemisinden alışık olduğumuz önlemler aşı uygulaması + toplum içindeki mesafeye dikkat etme + kişiler arasındaki sıkı sevgi gösterilerinden uzak durma + etkin maske kullanma + el hijyenine dikkat etme önlemleri hala geçerliliğini korumaktadır.
Selam ve sevgilerimle.
Engin SEBER
Hasta Enfeksiyon Komitesi Kurulu Başkanı