Modası geçmeyen diyetlerden biri olan aralıklı oruç (intermittent fasting), yemek yeme ve oruç tutma şeklinde devam eden bir beslenme şeklidir.
ARALIKLI ORUÇ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Pek çok farklı şekilde yapılabilen bu diyetlerde popüler iki yaklaşım vardır. İlki; tüm gün öğünlerini sekiz saatlik bir pencereye sıkıştırıp kalan on altı saat boyunca oruç tutmayı gerektiren yaklaşım, ikincisi ise haftanın beş günü normal beslenip iki günü oruç tutulan yaklaşımdır.
SAĞLIĞINIZI İYİLEŞTİREBİLİR Mİ?
Yapılan pek çok çalışmada diyabet, uyku apnesi ve bazı kanser türleri gibi obezite ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabileceği ileri sürülmüştür. Obezite ile ilişkili hastalıklar ve kilo vermek için yapılan bu diyetler, genel kalorileri azalttığımız farklı diyet türleri kadar sağlığa faydalı görünmektedir.
ARALIKLI ORUÇ DİYETİ VÜCUTTA NASIL ÇALIŞIR?
Yapılan farklı çalışmalarda bu diyetleri zayıflama diyetleriyle karşılaştırdığımız zaman kalori kısıtlayıcı diyetlerin aksine, aralıklı oruç diyetlerinin bir günün son öğünü ile bir sonraki günün ilk öğünü arasındaki süreyi artırarak otofajiyi teşvik etmeye yardımcı olabileceğinden bahsedilmektedir. Bir çalışmada saat 19:00’da yemek yemeyi bırakan bir kişinin sindiriminin yaklaşık saat 22:00’ye kadar devam edeceği ve bu saate kadar tok durumda olacağı belirtilmiştir. Tokluk durumunda ,vücutta enerji kaynağı olarak kandaki glikoz kullanılır. Enerji kaynağı tükendiğinde ise, vücut katabolik bir duruma geçer bu durumda ortalama 3 saatlik bir zaman dilimini kapsar. Bu aşamada, karaciğerde ve kaslarda depolanan glikojen glikoza parçalanır. Glikojen depolarını tükettiğimizde, vücut enerji kaynağı olarak glikozdan ketonları kullanmaya geçer. İşte bu noktada, otofajinin tetiklendiği ketozis adı verilen bir aşama meydana gelir. Bu sayede vücutta yağ yakımı başlar ve beraberinde kiloda azalış meydana gelir.
BU DİYET NEDEN DİYETİSYEN EŞLİĞİNDE YAPILMALI?
Doğru yapılan aralıklı oruç diyeti, vücudun kendi onarımlarını ve iyileşmelerini gerçekleştirmesine yardımcı olabilmektedir. Bu diyet birçok insan için güvenilirdir ancak diyet mutlaka kişiye özel olmalıdır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, öğün atlamak kilonuzu yönetmenin en iyi yolu olmayabilir. Kişiye özel, sürdürülebilir ve tüm besin öğelerini içeren beslenme programı oluşturmak ve bu beslenme programını alışkanlık haline getirebilmek için aralıklı oruç diyeti mutlaka bir diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır.
Daha detaylı bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Farklı yazılarımızı okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.