Katarakt göz merceğinin şeffaflığının yitirilmesi ile ortaya çıkan kişinin görme seviyesini ve kalitesini azaltan bir hastalıktır. Katarakt cerrahisinde uygulanan fako yöntemi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerdeki son noktadır. İğne yapılmaması, dikiş kullanılmaması, ameliyat sonrası göze bandaj uygulanmaması bu yöntemin hastaya sağladığı rahatlıklardır.
Kimler Katarakt Ameliyatı Olmalıdır?
Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır. Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler, kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.
Doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır. Bunun dışında katarakt ameliyatının acilen yapılmasını gerektiren durumlar çok nadirdir. Şunu unutmayalım ki katarakt başladıktan sonra çoğu zaman ilerler; ama ilerleme hızı genellikle yavaştır ve önceden tayin edemeyiz. Katarakt ameliyatının zamanlamasını hasta tayin etmelidir. Hekime düşen görev, hastanın görme şikayetlerinin ne kadarının katarakta bağlı olduğunu saptayıp hastaya bildirmektir.
Katarakt ameliyatının gerekliliği için görme keskinliği tek kriter değildir. Birçok hasta, görme netliklerinin düşük olmasından şikayetçi olmayabilirler ya da görme netliği iyi olmasına rağmen değişik ışık koşullarında çok rahatsız olduklarını bildirirler. Güneşli günlerde sokakta daha az gördüklerini söyleyen hastalar olduğu gibi, geceleri otomobil farları, sokak lambalarının aşırı parlama ve yansıma yapıp dünyalarını kararttığından yakınan hastalar da çoktur. Kataraktın görsel şikayetlerinden bir tanesi gri tonu ve renkler arasında kontrastın kaybolmasıdır. Bu süreç uzun bir zaman aldığı için iki göz kataraktlarında hasta bu değişimi algılamayabilir. Tümsek ya da çukurların farkına varamaması, merdiven inerken ya da eşik atlarken kaza geçirmelerine neden olabilir. Göz hekimi, hastalarını bu yönden uyarır ve hastasının karar vermesini ister.
Katarakt Cerrahisi:
Katarakt cerrahisi dikişsiz fako yöntemi ile FDA onaylı göz içi merceği kullanılarak yapılmaktadır. Hastanemizde kronik göz rahatsızlıkları olan hastalar için uzun süreli ilaç raporları çıkarılabilmektedir.
Trifokal (Üç Odaklı) Lens Cerrahisi:
Lens üzerinde özel bir işlem yapılarak, hastanın uzak, orta ve yakın mesafeyi rahat bir şekilde görmesini sağlayan lensler akıllı lens olarak bilinir.
Ameliyatla göz içine yerleştirilen bu lensler gözlük kullanımını ortadan kaldırırlar.
Trifokal (Üç Odaklı) lenslerin en önemli kullanım alanı katarakttır.
Bu lensler ayrıca yakın gözlüğü kullanmak istemeyen kişilerde veya uzak – yakın gözlüğü kullanmak istemeyen hastalarda ilk sırada tercih edilecek ameliyatlardır.
Trifokal lens uygulaması yapılan hastalıklarda gözlük ihtiyacı ortadan kalkar.
Trifokal lens ameliyatları topikal anestezi (gözü uyuşturan damla) aracılığı ile ağrısız ve acısız bir şekilde yapılır. Damlayı takiben fako (lazer) yöntemi uygulanır.