Böbreklerimiz, omurgamızın her iki yanında bulunan yumruk büyüklüğündeki organlardır. Birkaç işlevden sorumludurlar. En önemli işlevi, kanımızdaki atıkları, fazla suyu ve diğer yabancı maddeleri filtrelemektir. Bahsettiğimiz atıklar mesanede depolanır ve daha sonra idrar yoluyla dışarı atılır. Bir diğer işlevi vücuttaki pH, tuz ve potasyum seviyelerini düzenlemektir. Ayrıca kan basıncını düzenleyen ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol eden hormonları üretirler. Vücudumuzun kemik oluşturması ve kas hareketlerini düzenlemek için kalsiyumu emmesine yardımcı olan bir D vitamini formunu aktive etmekten de sorumludur. Böbrek sağlığını korumak, genel sağlık için çok önemlidir. Böbreklerimizi sağlıklı tutarak vücudumuz atıkları uygun şekilde filtreleyerek dışarı atacak ve metabolizmamızın düzgün çalışmasına yardımcı olması için hormonlar üretecektir. İşte böbreklerimizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olacak bazı ipuçları;
Kilonuzu Koruyun ve Formda Kalın
Düzenli egzersiz yapmak hastalık riskini azaltabilir ve kan basıncınızı düşürebilir. Bu da böbrek hasarını önlemek için önemli olan kalp sağlığınızı korur.
Kan Şekerinizi Kontrol Edin
Diyabetli kişilerde böbrek hasarı gelişme oranı diğer insanlara göre daha yüksektir. Vücuttaki hücreler kandaki glikozu (şekeri) kullanamadığında, böbrekler kanı filtrelemek için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu yüzden düzenli olarak kan şekerini kontrol etmek/ettirmek riski azaltır.
Tansiyonunuzu Kontrol Edin
Tansiyon; diyabet, kalp hastalığı veya yüksek kolesterol gibi diğer sağlık sorunlarıyla birlikte oluşursa vücut üzerindeki etkisi önemli olabilir. Sağlıklı bir kan basıncı 120/80’dir. Kan basıncınızı düzenli olarak takip etmek ve diyet yapmak tansiyonunuz için önemlidir.
Sağlıklı Beslenin
Kilolu ve obez olan kişiler, böbreklere zarar verebilecek hastalıklar (diyabet, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları) için risk altındadır. Tuz, işlenmiş et ve diğer böbreğe zarar veren gıdaların tüketimine dikkat etmek, böbrek hastalıklarının oluşumunu önlemede yardımcı olabilir. Karnabahar, balık, kepekli tahıllar gibi doğal olarak düşük sodyumlu taze gıdalar yemeye odaklanın.
Bol Sıvı Tüketin
Günde 1,5 – 2 litre su içmeye özen gösterin. Düzenli olarak su alımı böbreklerin sağlığı için önemlidir. Su, böbreklerinizden sodyum ve toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca kronik böbrek hastalığı riskinizi azaltır. Daha önce böbrek taşı düşürmüş olan kişiler, ileride taş oluşumlarını önlemeye yardımcı olmak için biraz daha fazla su içmelidir.
Sigara Kullanmayın
Sigara içmek; vücuttaki/böbreklerdeki kan akışını yavaşlatır, damarlara zarar verir ve kanser için riski oluşturur. Sigarayı bırakırsanız kanser riskiniz de azalır.
Hap Formunda Kullanılan İlaçlara Dikkat Edin
Düzenli olarak hap formunda ağrı kesici kullanımı, böbrek hasarına neden olabilir. Günlük olarak hap kullanımı böbreklerinizin sağlığını için risk taşımaktadır. Ağrıyla başa çıkıyorsanız, böbrek açısından daha güvenli tedaviler araştırın ve doktorunuzla konuşun.
Hastalık Riskiniz Yüksek ise Böbreklerinizi Düzenli Kontrol Olarak Edin
Böbrek hastalığı riskiniz yüksekse, düzenli böbrek fonksiyon testleri yaptırmak iyi bir fikirdir. 60 yaş üstü insanlar, kalp hastalığı olan kişiler, ailesinde yüksek tansiyon öyküsü olan kişiler, obezite problemi olan kişiler düzenli olarak böbreklerini kontrol ettirmelidirler.
Böbreklerimiz genel sağlığımız için hayati öneme sahiptir. Bu organlar, vücut atıklarının işlenmesinden hormon yapımına kadar birçok işlevden sorumludur. Bu nedenle böbreklerimize dikkat etmek en önemli sağlık önceliği olmalıdır.
Daha fazla bilgi edinmek için BURAYA tıklayabilisiniz.