Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü olarak belirlenmiştir. Covid-19 pandemisinin tüm dünyada görülmesinden bu yana iki yıl oldu. El yıkamanın ne kadar önemli olduğunu, mikroorganizmalardan korunmada kişisel önlemler içinde en büyük korunma olduğunu gördük ve yaşadık. Uyguladığımız diğer koruma önlemlerini; tekniğine göre ‘’ EL YIKAMA’’ ile uygulamış isek, Covid-19 ve diğer solunum yolu ve temasla geçen hastalıklardan da korunmuş olduk. Bunun en somut örneği; influenza (grip) ve diğer solunum yolu infeksiyonlarını eskiye nazaran daha az gördük.
Ellerimiz ile her yere ve yüzeye dokunuyoruz. Bu nedenle çevredeki 150 den fazla mikroorganizma (Bakteri, virüs, mantar, parazit) ele bulaşmaktadır. İnsanlar kendiliğinden olarak günde 50 kereden fazla elini ağzına yüzüne götürdügünü biliyoruz. Bu şartlarda mikroorganizmalarla enfekte olma olasılığının yüksekliği açıktır.
El Yıkamak Enfeksiyonlardan Korunmanın En Temel Yolu
Hastanelerde tedavi gören hastaların 10 da 1 inde hastane enfeksiyonu (sağlık hizmeti ilişkini enfeksiyon) geliştiğini ve bu enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolunun el yıkamak olduğu bilinmektedir. “El yıkamanın önemi ilk olarak Semmelweiss’ın 1800’lü yılların ortalarında yürüttüğü çalışmalarla kanıtlanmıştır.”
El Yıkamak Antibiyotik Dirençle Savaşmaya Yardımcı Oluyor
Solunum yolu enfeksiyonlarına ve ishale sebep olabilen mikroplar, farkında olmaksızın sürekli gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza dokunduğumuz için eller yıkanmadığı zaman kişiden kişiye geçip hastalıkların yayılmasına sebep olabiliyor. El hijyenini sağlamak, sıklıkla gereksiz antibiyotik kullanımı gözlemlenen ishal hastalıklarını yüzde elli civarında, solunum enfeksiyonlarını ise yüzde 25 civarında engelliyor. Bu hastalıkların oluşumunu engellemek de antibiyotik kullanımını doğrudan azaltarak antibiyotik direnci oluşma riskini büyük oranda düşürüyor. El yıkamak ayrıca antibiyotiklere karşı direnci olan ve tedavisi zor olan mikroplardan korunmamızı da sağlayabilir.
Sağlık Çalışanlarının El Hijyenine Uyum Sağlamaları Enfeksiyon Riskini Azaltır
Hastane enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmaların hastadan hastaya veya yüzeylerden hastaya sağlık çalışanlarının elleri aracılığıyla geçtiği bilinmektedir. El hijyenine uyumun yüksek olduğu yerlerde hastane enfeksiyonları da düşüktür. Bunların arasında doğrudan bir ilişki olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Sadece el hijyenine uyum ile ek bir işlem veya maliyet olmaksızın hastane enfeksiyonları yarı yarıya azaltılabilir.
Hastalarla Temastan Önce Ve Sonra Hijyenik El Temizliği Uygulanmalı
El yıkamanın üç türü vardır, bunlar;
- sosyal el yıkama
- hijyenik el yıkama
- cerrahi el yıkama olarak sıralanabilir.
Sosyal el yıkama, günlük yaşantıda herkesin uygulaması gereken el yıkama türüdür. Tuvaletten sonra, yemeklerden önce ve sonra, hayvanları sevdikten sonra ve ellerimiz her kirlendiğinde sabun ile ellerin en az 15 saniye boyunca yıkanması ve ardından kurulanması gerekir. Hijyenik el yıkama ise hastanelerde sağlık çalışanlarının uygulaması gereken el yıkama türüdür. Kirlenme yok ise el yıkama yerine alkol bazlı el antiseptikleri ile hijyenik el temizliği sağlanabilir. Hijyenik el temizliği hastalara dokunmadan önce ve sonra, her türlü işlemden önce ve sonra uygulanmalıdır.
Hastane Enfeksiyonu Yatış Süresini Ve Maliyeti Artırıyor
Hasta ve hasta yakınlarının, sağlık çalışanları ve yöneticilerinin hastane enfeksiyonları konusunda dikkat etmeleri gereklidir. Hastane enfeksiyonu geliştiğinde yatış süresi uzamakta ve maliyet artmaktadır. Uygun endikasyonlarda uygun el hijyeni uygulanması ile hastane enfeksiyonları ek bir çabaya ve maliyete gerek kalmaksızın yarı yarıya azaltılabilmektedir.
Yaygın Antibiyotik Kullanımı Antimikrobiyal Dirence Sebep Oluyor
Bir bakterinin bir antibiyotiğe dirençli hale gelmesi, artık o bakterinin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde dirençli olduğu antibiyotiğin kullanılamaması anlamına gelmektedir. Direncin gelişmesindeki en önemli faktörlerden birisi antibiyotiklerin çok yaygın kullanılmasıdır. Direncin yayılmasını önlemenin önemli bir yolu ise enfeksiyon kontrol kurallarına uymaktır. Enfeksiyon kontrolünün en temel kuralı ise el hijyenidir.
Saniyeler hayat kurtarır, ellerinizi temizleyiniz. Hepimiz temiz elleri alışkanlık haline Getirelim.
Sağlıkla, Temiz Ellerle, Hoşça Kalın, SAĞLIKLI KALIN.